فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 40 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آزیتا شیخ بهایی، سعید دائی کریم زاده*، سارا قبادی صفحات 11-37
    این مطالعه به بررسی ارتباط متقابل انرژی های پاک، توسعه سرمایه های داخلی و خارجی، رشد اقتصادی و کیفیت محیط زیست در گروهی از کشورهای در حال توسعه طی سال های 2018-1995 با کمک سیستم معادلات هم زمان و روش گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی می پردازد. به منظور برآورد تاثیر توسعه سرمایه های داخلی و خارجی از سه شاخص مختلف سرمایه گذاری مستقیم خارجی، بازارهای سهام و اعتبارات تخصیصی به بخش خصوصی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد افزایش انرژی های پاک یک تا دو درصد، انتشار دی اکسیدکربن چهاردرصد و افزایش سرمایه گذاری مستقیم خارجی یک درصد موجب افزایش رشد اقتصادی در کشورهای مورد بررسی شده است. از سوی دیگر رشد اقتصادی ضمن اینکه مصرف انرژی های پاک را به طور متوسط 11درصد افزایش داده، هم زمان موجب افزایش انتشار دی اکسیدکربن گردیده است. پروژه های انرژی های پاک نسبت به سایر پروژه های تامین انرژی، دارای بازدهی پایین و تامین مالی بالا می باشند. لذا در کشورهای در حال توسعه به دلیل عدم توسعه یافتگی نهادهای مالی و ضعف آنها در دسترسی به سرمایه های مورد نیاز برای تامین مالی پروژه های انرژی های پاک، استقبال چندانی برای سرمایه گذاری در این پروژه ها صورت نگرفته تا بتواند موجبات کاهش انتشار دی اکسیدکربن را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: توسعه سرمایه، انرژی پاک، رشد اقتصادی
  • اسماعیل صفرزاده*، انسیه شاد استانجین صفحات 39-61
    گرم شدن فزاینده جهان نتیجه تجمع تدریجی گازهای گلخانه ای در محیط زندگی است. سیستم تولید انرژی به طور اعم و تولید برق به طور اخص یکی از عوامل موثر در تولید گازهای گلخانه ای است. بنابراین از یک طرف ملاحظات زیست محیطی و از طرف دیگر محدودیت منابع فسیلی تغییر سیستم تولید انرژی و جایگزینی سوخت های فسیلی را ضروری ساخته است. در این راستا استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر ازجمله انرژی برق آبی می تواند جایگزین مناسبی برای سوخت های فسیلی باشد. این مقاله تاثیر مصرف انرژی برق آبی بر محیط زیست ایران را مورد مطالعه قرار داده است. در این چارچوب رابطه کوتاه مدت و بلندمدت مصرف انرژی برق آبی و شاخص های مختلف تخریب محیط زیست ازجمله ردپای اکولوژیکی، ردپای کربن و انتشار گاز دی اکسیدکربن در اقتصاد ایران در طول دوره 97-1359 برآورد شده است. برای این منظور از رویکرد خود توضیح برداری با وقفه های توزیعی استفاده شده است. نتایج برآورد مدل های تصریح شده بیانگر وجود رابطه بلندمدت بین متغیرهای لحاظ شده در این مدل ها بوده و نشان می دهد که در کوتاه مدت و بلندمدت، بین مصرف انرژی برق آبی و انتشار گاز دی اکسیدکربن و ردپای کربن ارتباط منفی و معنی داری وجود دارد. به عبارت دیگر استفاده از انرژی برق آبی در کوتاه مدت و بلندمدت منجر به کاهش ردپای کربن و انتشار گاز دی اکسید کربن می شود. همچنین انرژی برق آبی در کوتاه مدت بر ردپای اکولوژیکی هم موثر است.
    کلیدواژگان: انرژی برق آبی، ردپای اکولوژیکی، ردپای کربن، خود توضیح با وقفه های توزیعی
  • محمد شیریجیان*، علی طاهری فرد صفحات 63-94
    در این مطالعه الگوی تولید بهینه نفت از میدان نفتی فروزان با استفاده از روش کنترل بهینه گرادیان کاهشی تعمیم یافته (GRG) در چارچوب قرارداد بیع متقابل در قالب یک سناریو و در چارچوب قرارداد مشارکت در تولید برحسب مقادیر مختلف نسبت مالی نفت فایده در قالب سه سناریو استخراج و با یکدیگر مقایسه می شوند. از مقایسه مسیر بهینه تولید نفت از میدان مذکور در چارچوب این دو قرارداد نتیجه گرفته می شود با افزایش نسبت نفت فایده و متعاقبا افزایش سهم پیمانکار (یا شرکت نفت خارجی) به عنوان طرف بهره بردار قرارداد مشارکت در تولید، سطح تولید سالانه و تولید انباشتی بهینه از میدان فروزان افزایش می یابد و با افزایش نسبت نامبرده از یک مقدار آستانهای، حتی بالاتر از سطح تولید سالانه و انباشتی بهینه قرارداد بیع متقابل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قرارداد بیع متقابل، قرارداد مشارکت در تولید، تولید بهینه، گرادیان کاهشی تعمیم یافته، نسبت نفت فایده
  • سمانه عابدی*، خسرو رضایی میرقاید صفحات 95-124
    مطالعه حاضر با هدف آسیب شناسی تولید صیانتی از میدان نفتی پارسی و ارایه راهکارهای بهبود فرآیند آن انجام شده است. برای این منظور از رویکرد سوات و تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پرسشنامه های تکمیل شده توسط کارشناسان و متخصصین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال 1400 بهره گرفته شده است. نتایج بیانگر آن است که وضعیت تولید صیانتی از میدان نفتی پارسی بر اساس نمرات نهایی ماتریس ارزیابی داخلی و خارجی به ترتیب با مقادیر 988/1 و 67/2 در وضعیت راهبردهای محافظه کارانه قرار دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که تخصص و کارایی نیروی کار و وجود دانش و فناوری لازم جهت استفاده از روش های ازدیاد برداشت مخزن محور به ترتیب با امتیازات 24/0 و 177/0 به عنوان مهم ترین نقاط قوت تعیین گردید. علاوه بر آن اصل و محور قرار نگرفتن مفهوم تولید صیانتی در عمل و عدم برنامه ریزی جامع و تخصصی منطبق با اهداف تولید صیانتی در تبدیل نفت بالقوه به بالفعل در سطح وزارتخانه به ترتیب با امتیازات 063/0 و 062/0 به عنوان مهم ترین نقاط ضعف شناسایی شده است. حمایت و تاکید اسناد بالادستی از تولید صیانتی و ملی بودن شرکت ملی نفت ایران به عنوان دو فرصت مهم به ترتیب با امتیازات 228/0 و 224/0 تعیین شده اند. لازم به ذکر است محدودیت های مقررات و برنامه های وزارتی و وجود برخی مفاد ضد صیانتی قراردادهای نفتی به ترتیب با امتیازات 057/0 و 056/0 به عنوان اصلی ترین تهدیدهای پیش رو در تولید صیانتی از میدان نفتی پارسی شناخته شده اند. لذا وجود مدیریت یکپارچه با محوریت تولید صیانتی و توجه به عوامل درونی و بیرونی موجب بهبود اجرای فرآیند تولید صیانتی می شود.
    کلیدواژگان: تولید صیانتی، حداکثر نرخ بازیافت کارا، رهیافت سوات، مخازن هیدروکربوری، میدان نفتی پارسی
  • مریم محمدی، شهرام فتاحی*، کیومرث سهیلی صفحات 125-159
    این پژوهش به بررسی همبستگی و رابطه علیبین مصرف حامل های انرژی و تولید ناخالص استان های ایران با استفاده از روش موجک با داده های پانل و آزمون علیت دومیترشو هرلین در بازه زمانی (1396-1367) می پردازد. از نتایج تجزیه و تحلیل همبستگی مشاهده می شود که الگوی همبستگی بین مصرف انرژی و تولید ناخالص استانی در حامل های مختلف انرژی متفاوت می باشد. الگوی همبستگی قوی بین گاز طبیعی، بنزین، نفت سفید و برق با تولید ناخالص استانی در همه سطوح شدت انرژی وجود دارد. همبستگی نفت کوره و تولید ناخالص استانی در بلندمدت برای تمامی استان ها ضعیف گزارش می شود. همچنین یافته ها نشان می دهد که در کوتاه مدت استان هایی که شدت مصرف انرژی در آن ها بالا است، مصرف بنزین، نفت کوره و کل حامل های انرژی، تولید ناخالص داخلی را به دنبال داشته اند. در شدت بالا، مصرف نفت سفید، نفت گاز، نفت کوره و گاز طبیعی، در شدت متوسط، همه حامل های انرژی و در شدت پایین تنها مصرف نفت سفید، بنزین و نفت کوره منجر به تولید ناخالص داخلی شده اند. در استان های با شدت مصرف انرژی خیلی پایین، مصرف حامل های انرژی تولید ناخالص داخلی را به دنبال نداشته است؛ اما در بازه زمانی میان مدت و بلندمدت فرضیه بازخورد اثبات می شود.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، تولید ناخالص داخلی، شدت انرژی، تحلیل موجک، علیت دومیترشو هرلین
  • مجیدرضا مومنی* صفحات 161-181
    سازمان اوپک با هدف ایفای نقش بیشتر در نظام انرژی بین المللی تاسیس می شود و در گذر زمان بازیگران و دولت های فرااوپکی نیز در تلاش بوده اند تا بر عملکرد و جایگاه این سازمان نفوذ داشته باشند. یکی از این بازیگران ایالات متحده آمریکا بوده است که حتی پس از کشف فناوری شیل که تبدیل به عرضه کننده بزرگ نفت می شود، با اتخاذ سیاست ها و طرح های گوناگون بر این سازمان نفوذ نماید. بنابراین این پژوهش سعی دارد تا به این پرسش اساسی بپردازد که سیاست های انرژی آمریکا در دوران ریاست جمهوری ترامپ چه تاثیری بر اوپک داشته است؟ در پاسخ به این پرسش مهم این فرضیه مطرح می شود که با کشف فناوری شیل و گسترش آن در دوره ریاست جمهوری ترامپ، آمریکا سعی داشته با رویکردی جدیدی در راستای استقرار یک نظم نوین بین المللی انرژی و همچنین ایجاد تغییر در ژیوپلیتیک سنتی انرژی، سازمان اوپک را به حاشیه براند. این پژوهش با روش تبینی و کاربست نظریه ریالیزم و همچنین استفاده از منافع اولیه و ثانویه مشتمل بر اسناد، گزارش ها، سخنرانی ها، کتب، مقالات و سایت های اینترنتی معتبر به تحلیل موضوع می پردازد. در پایان، یافته های پژوهش موید این واقعیت است که برای مسیولین و سیاستگذاران ایران ضروری است تا با شناخت و درک سیاست های انرژی آمریکا به ویژه در دوران ترامپ و تحولات نظام انرژی جهانی، سعی در رفع تحریم ها و همچنین زمینه بازگشت ایران به عنوان یکی از بازیگران مهم حوزه انرژی در نظام بین الملل را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: نفت شیل، سیاست های انرژی ترامپ، اوپک، نظم نوین بین المللی انرژی
|
  • Azita Sheikhbahaie, Saeed Daei-Karimzadeh *, Sara Ghobadi Pages 11-37
    This study examines the interrelationships of clean energy, domestic and foreign capital, economic growth, and environmental quality in a group of developing countries during 1995-2018. In this regard, the GMM method has been used. To estimate the impact of domestic and foreign capital development, three different indicators such as foreign direct investment, stock markets, and credits allocated to the private sector have been used. The results show that the increase in clean energy by one to two percent, the emission of carbon dioxide by four, and the increase of foreign direct investment by one percent have increased economic growth. On the other hand, economic growth, while increasing clean energy consumption by an average of 11 percent, has also increased carbon dioxide emissions. Despite the positive mutual relationship between clean energy and economic growth, fossil fuels are still used more in the selected countries. Clean energy projects have lower efficiency and higher financing than other energy supply projects. Therefore, in developing countries, due to a lack of enough capital, few investments are made in these projects.
    Keywords: Capital Development, Clean Energy, Economic Growth
  • Esmaeel Safarzadeh *, Ensieh Shad Ostanjin Pages 39-61
    Increasing global warming is the result of the gradual accumulation of greenhouse gases in the living environment. Energy production systems in general and electricity production in particular is one of the effective factors in the production of greenhouse gases. Therefore, on the one hand, environmental considerations and on the other hand, the limitation of fossil resources have made it necessary to change the energy production system and replace fossil fuels. In this regard, the use of renewable energy resources such as hydropower can be a good alternative to fossil fuels. This article has studied the effect of hydropower consumption on Iran's environment. Hence article has estimated the short-run and long-run relationship between hydropower consumption and different measures of environmental degradation including ecological footprint, carbon footprint, and CO2 emission in the Iranian economy during 1980-2018. For this purpose, the Autoregressive distributed lag (ARDL) approach has been used. The estimation of the specified models indicates the existence of a long-run relationship between the variables included in these models and shows that in the short and long run, there is a significant negative relationship between hydropower consumption and carbon dioxide emissions, and carbon footprints. In other words, the use of hydropower in the short and long run reduces the carbon footprint and emissions of carbon dioxide. Hydropower also affects the ecological footprint in the short run.
    Keywords: Hydroelectricity Power, Ecological Footprint, Carbon Footprint, ARDL
  • Mohammad Shirijian *, Ali Taherifard Pages 63-94
    In this study, the optimum oil production pattern from the Frouzan oil field is extracted and compared using the generalized reduced gradient (GRG) optimal control method in the framework of Buy Back contract in the form of a scenario and the framework of the Production Sharing Contract in terms of different amounts of profit oil ratio in the three scenarios. Comparing the optimal route of oil production from the field in the framework of these two contracts, it is concluded that the annual production level and cumulative production will increase by increasing the ratio of profit oil and subsequently increasing the share of the contractor (or foreign oil company) as the operator of the production sharing contract. The optimum increases from the Forouzan field and by increasing the mentioned ratio from a threshold value, it is even higher than the level of annual production and optimal accumulation of the Buy-Back contract.
    Keywords: Buy Back Contract, Production Sharing Contract, Optimal Production, Generalized Reduced Gradient, ratio of profit oil
  • Samaneh Abedi *, Khosro Rezaei Mirghayed Pages 95-124
    The present research has been conducted with the aim of the pathology of conservation in the production of the Parsi oil field and providing solutions for improved maintenance production process. For this purpose, using the SWOT approach and analyzing the information collected from the questionnaires was completed by experts and specialists of the National Iranian Oil Company in 1400. The results indicate that the production conditions of protection in the situation of conservative strategies are based on the final scores of the internal and external factors of the SWOT matrix, which are 1.988 and 2.67, respectively. Also, the results show that the expertise and efficiency of the workforce and the existence of knowledge and technology required to use reservoir-based overdraft methods with scores of 0.24 and 0.177, respectively, are the most important strengths. Moreover, lack of principle of safe production in practice due to reasons and lack of comprehensive and specialized planning in accordance with the goals of safe production to convert potential oil into actual at the ministry level with scores of 0.063 and 0.062, respectively, have been identified as the most important weaknesses. In addition, the support of upstream documents on the conservation in the production and the nationality of the NISOC with scores of 0.228 and 0.224, respectively were identified as important opportunities. It should be noted that the existence of restrictive regulations and programs of the Ministry and the existence of some anti-conservation in the production of oil contracts with scores of 0.057 and 0.056, respectively, are the main threats. Therefore, the existence of integrated management with a focus on the conservation in production and attention to internal and external factors could improve the conservation in the production process.
    Keywords: The Conservation in the Production, Maximum Efficiency Rate, SWOT Approach, Hydrocarbon Reservoir, Parsi Oil Field
  • Maryam Mohammadi, Shahram Fattahi *, Kiomars Sohaili Pages 125-159
    This study examines the correlation and causal relationship between energy carriers' consumption and Iran’s provinces' gross product for the period 1988-2017 using wavelet analysis with panel data and the Dumitrescu-Hurlin causality test. The results of correlation analysis show that the correlation pattern between energy consumption and GDP, in different energy carriers, is different. The correlation between natural gas, gasoline, kerosene, and electricity with GDP is strong at all energy intensity levels. The correlation between furnace oil and GDP is reported to be low and weak for all provinces in the long run. Furthermore, the findings show that in provinces with high energy consumption intensity, consumption of gasoline, fuel oil and total energy have led to GDP in the short run. In high-intensity cases, consumption of kerosene, gas oil, fuel oil and natural gas, in medium intensity all types of energy, and in low intensity, consumption of kerosene, furnace oil and gasoline have led to GDP. In provinces with very low energy consumption, energy carriers' consumption has not led to GDP while in the medium and long term, the feedback hypothesis is proven
    Keywords: Energy Consumption, GDP, Wavelet, Analysis, Dumitrescu-hurlin causality
  • Majidreza Momeni * Pages 161-181
    OPEC was established to play a greater role in the international energy system, and over a period of time, the trans-OPEC states have tried to influence the functioning and status of the organization. One of these actors has been the United States, which has influenced the organization by adopting various policies and plans, even after the discovery of Shale technology, which is becoming a major supplier of oil. In this regard, this piece of research seeks to address the important question of how the US energy policies during the Trump presidency affected OPEC? to answer the question, it is hypothesized that with the discovery of Shale technology and its expansion during Trump's presidency, the United States has tried to establish a new international energy order as well as to change the traditional energy geopolitics in order to sideline the organization. This research analyzes the issue by applying the theory of realism as well as using an explanatory method with primary and secondary data including documents, reports, speeches, books, articles, and valid websites. Finally, the findings of the study emphasize the fact that it is necessary for Iranian officials and policymakers to know and understand US energy policies, especially during the Trump era and developments in the global energy system so that to be able to try moderating the consequences of the sanctions and paving the way for Iran’s return as one of the significant players of the field of energy in the international system
    Keywords: USA, OPEC, energy, Trump, New International Energy Order